Stichting behoud van het stoomschip

De stichting is opgericht in 1995 met het doel de twee stoomschepen Elfin en Jacob Langeberg werkend en in zo goed als oorspronkelijke staat terug te brengen en daarmee deze schepen voor toekomstige generaties te behouden. De stichting is een niet commerciële instelling en werkt uitsluitend met vrijwilligers en sponsoren.

Sinds de oprichting steekt een harde kern van enthousiaste medewerkers vele vrije uurtjes in de werzaamheden, met het directe gevolg dat het stoomschip Elfin, dat in 1995 nog rijp was voor de sloop al in 1998 haar "eerste" stoomtochtje mocht beleven. Werkzaamheden aan de Elfin zullen tot ver in de toekomst blijven voortduren, want het is nooit af!

Sinds eind 2004 is ook de stoomsleper Scheelenkuhlen in de stichting ondergebracht.

Elfin

Op 12 mei 1933 werd door de Engelse marine opdracht gegeven voor de bouw van HMS ELFIN, ze was bedoeld voor de torpedo school HMS Defiance in Devonport.

In 1957 werd ze te koop aangeboden en werd ze verkocht aan de sloper Pounds te Portsmouth. Snel verwisselde ze opnieuw van eigenaar: de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) en werd ze verbouwd tot tanker cleaning vaartuig waar ze tot 1989 dienst heeft gedaan.

Lees meer

Scheelenkuhlen

De Scheelenkuhlen werd in 1927 in opdracht van het Wasser- und Schiffahrtsamt, vergelijkbaar met het Nederlandse Rijkswaterstaat, gebouwd. De voornaamste werkzaamheden bestonden uit assisteren bij de verkeersregeling van zeeschepen, bergingsvaartuig, ijsbreker, bevoorraden van vuurschepen en ook het verslepen van o.a. baggerbakken.

In het voorjaar van 1976 werd ze als oud ijzer verkocht om te worden gesloopt. De heer P. Visser kocht de Scheelenkuhlen in 1976 en behoedde haar van de sloop.

Lees meer

Jacob Langeberg

Tot onze spijt hebben wij in 2019 vaarwel moeten zeggen tegen de Jacob Langeberg. Het doet ons zeer veel verdriet, maar door de nieuwe regelgeving zijn wij genoodzaakt om een andere partij voor deze oude dame te zoeken. Gelukkig heeft de nieuwe eigenaar Piet van Leeuwen de Jacob Langeberg onder zijn hoede genomen.

Maak een donatie

Scan de QR-code met de camera app op je telefoon
of ga direct naar iDeal.