dec
3

3 december 2022

Nog één keer opstoken

In de ketel zit (zat) nog al het water. Om dit eruit te krijgen zijn er twee manieren: afspuien of leeg pompen en het achtergebleven water in de machine kamer laten lopen. Die laatste methode heeft zeker niet onze voorkeur want naast het feit dat de ketel vochtig blijft, vermengt het water zich ook met olie en kolengruis die in de machinekamer aanwezig zijn.

Door de ketel op te stoken een een paar bar druk op te bouwen, kunnen we al het water met behulp van de stoom uit de ketel persen.


Om 08:00 ging het vuur al aan, het is koud en dus hebben we beduidend meer energie nodig om stoom te produceren. Toch hadden we rond 13:00 genoeg druk en openden we de spuikraan. Het is altijd een heel gewelddadig proces. Het kokende water komt dan in aanraking met het koude buiten water.


Rond een uur of 3 was de ketel leeg en drukloos, waarna de mangaten geopend konden worden. Er stond nog een laagje water van 1-2 cm in de ketel, welke snel kon worden leeg geschept met een blikje. Doordat de ketel nog warm was van het stoken, kon het achtergebleven vocht snel verdampen.

Een ander (winter) project wat al lange tijd op de wensenlijst staat is het opnieuw aanleggen van de smeerleidingen van de machine. De huidige leidingen zijn verfrommeld, geknikt en dichtgeslibd door de jaren. Ton is gestart met het in kaart brengen van de verschillende leidingen, waar ze heen lopen en hoeveel lengte koperen buisjes we nodig hebben.

Foto's