apr
8

Extra: 8 april 2022

Alles liep gesmeerd

Vandaag was de grote dag waar we zo lang naar uit hebben gekeken: de testvaart. Om 07:30 waren we al aan boord om de vuren te ontsteken. Voor vertrek hebben we de veiligheid gecontroleerd en afgesteld. De ketel is gekeurd voor een maximale werkdruk van 10 bar. Wanneer de druk daarboven komt moet ‘de veiligheid’ er voor zorgen dat de stoom kan ontsnappen. We hebben dus doorgestookt tot 10 bar en de veiligheid ging netjes open.

Rond 10:30 konden we de trossen los gooien en zetten we koers naar de Azië-haven waar we voor het laatst kolen konden bunkeren. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je terugzien in het filmpje hieronder.

Tijdens het varen konden we ook mooi de Worthington pomp uitproberen met de nieuwe stoomleiding, en met succes! De pomp doet het weer geweldig.

Tegen 15:00 waren we alweer terug op de Havenstraat waar we nog één keer de ketel flink moesten opstoken. Wederom om de veiligheid te testen maar nu onder toeziend oog van het stoomwezen. De laatste goedkeuring is afgegeven waardoor de ketelkeuring nu officieel is afgerond. Op deze mijlpaal hebben we aan het eind van de dag wel even geproost.

Foto's

Video's